A projektről

Mind a hazai, mind a nemzetközi környezetvédelmi gyakorlatban egyre nagyobb teret kapnak a mikrobiológiai technológiák, melyek hatékonyságuk mellett a környezettudatosság és a fenntarthatóság elveit is követik. Projektünk célja, hogy olyan mikrobiológiai termékeket és technológiákat fejlesszünk, melyek alkalmasak az olajjal szennyezett területeken jellemzően megtalálható policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) eltávolítására. A módszerek alkalmazási feltételeit meghatározzuk, a projekt során kifejlesztett on-line technológiával a folyamatokat követhetővé és szabályozhatóvá tesszük.

Mi is az a PAH?
A policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) toxikus, mutagén vegyületek, melyek kőolajban és származékaiban, égéstermékekben, füstgázokban, kipufogógázban találhatóak a tökéletlen égés eredményeképpen. Kőolajfinomítók, olajvezetékek környékén gyakori előfordulásuk, de például erdők égésekor is talajba kerülhetnek. Kis vízoldhatóságuk ellenére szuszpendált vagy emulgeált formában szennyezik a felszíni és felszín alatti vizeket. Lassan lebomló, rezisztens anyagok, amelyek egy része rákkeltő hatású. Az egész világon intenzíven kutatják a PAH szennyezett talajok regenerálásának új módszereit, főként célzott mikrobiológiai lebontással próbálják a PAH szennyeződést a talajból eltávolítani.

Legjobb tudásunk szerint jelenleg nem létezik „ipari méretekben” hatékony eljárás a PAH szennyezők lebontására, így a talajban és vízterekben tartósan jelen vannak. Jelen pályázat olyan új, a PAH vegyületek lebontására biológiai úton képes oltóanyagok, valamint technológiák innovációját tűzi ki célul, amelyek jól integrálható biodegradációs folyamatokon alapulnak a környezeti fenntarthatóság, természeti erőforrásaink megóvása érdekében. Különböző tudományterületek egyedülálló ötvözésével - úgymint a bioinformatika, az enzimológia, a környezeti és ipari mikrobiológia, a biomérnöki tudományok valamint a geofizika-, hatékony, környezetbarát megoldást dolgozunk ki a PAH vegyületek bontására.

Projektünk a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával jön létre. A támogatás összege: 553.137.601 Ft. A projekt összköltsége: 661.992.265 Ft. A támogatási intenzitás 83,56%. A projekt megvalósítása 2018.03.01-től 2021.02.28-ig, azaz összesen három évig tart.

Kapcsolat
ELGOSCAR Zrt.

Cím: 1095 Budapest, Soroksári út 164.
Telefon: (+36) 1 363 7231
E-mail: iroda@elgoscar.eu
Cégbíróság: Fővárosi Cégbíróság
Cégnyilvántartási szám: 01-10-142026

ELGOSCAR Zrt. Minden jog fenntartva.