Célkitűzés

A projekt innovatív magja az az észrevétel, hogy az egyes mikroorganizmusok azonosítása nélkül is leírhatjuk és előállíthatjuk a bennük jelen levő PAH lebontó enzimeket fejlett, matematikai-informatikai eljárásokat is felhasználó, metagenomikai eszközökkel. Az így talált, új PAH bontó enzimek és PAH bontó mikroorganizmusok hibrid alkalmazásával olyan PAH szennyezett talajokat is lehetséges lesz majd in situ remediálni, amelyeket eddig reménytelen volt.

Jelen projektben két ipari résztvevő és két nagy budapesti egyetem egyesíti interdiszciplináris erőforrásait arra, hogy világviszonylatban is új, piacképes, talaj-remediációs módszert dolgozzon ki a PAH szennyeződések kezelésére. A projektben résztvevő vegyészek, molekuláris biológusok, mikrobiológusok, bioinformatikusok, matematikusok egy új metagenomikai, mikrobiológiai és enzimológiai megközelítést dolgoznak ki a remediációra. A PAH szennyezett talajokban a természetben előforduló mikroorganizmusok DNS-ének szekvenálásával tanulmányozzák az ott élő mikroorganizmusok együtteseit (metagenomikai megközelítés) és a mikroorganizmusokban jelenlevő fontos PAH bontó enzimeket.

A kutatás keretében a BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék és az ELTE Mikrobiológiai Tanszéke egyedi molekuláris biológiai teszteket dolgoz ki a megfelelő bontási potenciállal rendelkező hibrid oltóanyagok nyomon követésére, valamint a PAH-ok biodegradációjában, a felületaktív anyagok előállításában résztvevő taxonok, illetve a lebontás során expresszálódó katabolikus gének gyors, specifikus kimutatására. Innovatív ökotoxikológiai tesztekkel jellemzik a kifejlesztett biotechnológiák környezetre gyakorolt hatását, továbbá meghatározzák ezek ökológiai lábnyomát. A mikroorganizmus alapú és enzimes oltóanyagok léptéknövelésére a Fermentia Kft. új technológiát fejleszt, mellyel új mikro- és nanostruktúrált szilárd hordozó rendszerek kerülnek előállításra, így az oltóanyagok stabilitása, eltárolhatósága és kezelhetősége nagymértékben javul.

Annak érdekében, hogy gyorsan elérhetővé váljon az oltóanyag számára kívánatos környezeti állapot, az ELGOSCAR-2000 Környezettechnológiai és Vízgazdálkodási Kft. Kármentesítési Irányítási és Monitoring (KIM) rendszert fejleszt ki. A KIM rendszer alkalmazásával, az adatok rögzítésével és feldolgozásával lehetőség nyílik a környezeti állapot azonnali értékelésére, a szakértői környezet kialakítására, valamint a távoli automatikus vagy egyedi irányítói döntés alapján történő távvezérlésre. A monitoring rendszer működéséhez szükséges adatokat már meglévő és új, a projekt keretében megépítendő egyedi méréstechnikai eszközökkel biztosítják. Az így létrehozott eszközök és az irányítási rendszer új irányt jelentenek a hazai és a nemzetközi kármentesítési szolgáltatás piacán, professzionális szintre emelik annak minőségét, kontrolláltságát.
A projekt célja új, piacképes eljárások kidolgozása policiklikus aromás szénhidrogénekkel (PAH) szennyezett talajok bioremediációjára.

Kapcsolat
ELGOSCAR Zrt.

Cím: 1095 Budapest, Soroksári út 164.
Telefon: (+36) 1 363 7231
E-mail: iroda@elgoscar.eu
Cégbíróság: Fővárosi Cégbíróság
Cégnyilvántartási szám: 01-10-142026

ELGOSCAR Zrt. Minden jog fenntartva.